BİZ KİMİZ?
ODTÜ Klasik Türk Müziği Topluluğu (KTMT)
Topluluğumuz Ankara'nın ilk, Türkiye'nin ikinci üniversite korosu olarak "ODTÜ Türk Müziği Kulübü" adıyla Erol SAYAN'ın şefliğinde 1967 yılında kurulmuştur. 1976 yılına dek Türk Halk Bilimleri Topluluğu Korosunun da şefliğini yapan Erol SAYAN ve kurucu başkanımız İlker GÜNÇER'den sonra sırasıyla Özgen GÜRBÜZ, Gültekin AYDOĞDU, Nedim ERTURAN, Zekai TUNCA, Sabri DİKER, Tahir AYDOĞDU, Coşkun AÇIKGÖZ, Volkan ORHAN gibi değerli kişiler topluluğumuza büyük hizmetler vermişler ve çok sayıda öğrenci yetiştirmişlerdir.
1987 yılında "Türk Müziği" seçmeli ders haline getirilmiş, 1989 yılında Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü'ne bağlanmış ve 1991 yılında kredili ders haline getirilmiştir. Üniversitemizdeki toplulukların en eski ve en köklülerinden birisi olan ve geçmişiyle olan bağlarına da çok önem veren topluluğumuz 2001 yılında mezunlarımızı geniş bir katılımla bir araya getirmiştir. Topluluğun ilk öğrencilerinden Yusuf Ata ARIAK başkanlığında değişik dönemlerden mezunlarımız ve topluluk yönetim kurulunda görev alan öğrencilerden oluşan bir "Dayanışma Kurulu" oluşturmuştur.
2002 yılında temellerini atıp kendi imkânlarımızla yaptırdığımız topluluk binamızın açılışını 27 Kasım 2004 tarihinde Rektörümüz Prof. Dr. Ural AKBULUT, bestekârlarımız Erol SAYAN, Avni ANIL ve değerli müzik dostlarının katılımıyla gerçekleştirdik. Bu yeni oluşum, aynı zamanda ülkemizin başkentinde çok önemli bir eksiklik olan yüksek düzeyde Türk Müziği derslerinin verildiği bir eğitim merkezi kurma hedefinin de somut bir adımını atmış olmanın sorumluluğunu ve heyecanını yaşamaktadır.
Üniversitemizin senatosu 2001 yılında Topluluğumuz şeflerinden Tahir AYDOĞDU'ya Takdir Ödülü'nü, 2003 yılında da üniversitenin en yüksek seviyedeki ödülü olan Üstün Hizmet Ödülü'nü ilk defa bir Türk Müziği sanatçısına; topluluk koromuzun ilk şefi Erol SAYAN' a vererek hem onları değerli çalışmalarından ötürü ödüllendirmiş hem de bizi bu hedefimiz konusunda yüreklendirmiştir. Dayanışma Kurulumuz, ODTÜ Yayıncılık'tan çıkarılan ve Erol SAYAN hocamızın 40 yıllık birikimlerini kaleme aldığı "Müziğimize Dair" isimli kitabın yayınını gerçekleştirerek müziğimize önemli bir katkıda bulunmuştur.
Toplulukta Türk Müziği dersleri TRT Ankara Radyosu tanbur sanatçısı Selçuk SİPAHİOĞLU tarafından, kanun, ud, ney, kemençe, keman, yaylı tanbur ve ritim saz gibi enstrüman dersleri ve ses-nefes eğitimi de konusunda uzman sanatçılarca verilmektedir. Şefliğini Coşkun AÇIKGÖZ 'ün yaptığı ODTÜ Mensupları Korosu ve topluluğumuzun mezunlarının oluşturduğu, şefliğini kurucu başkanımız İlker GÜNÇER'in yaptığı DERİN GRUP da çalışmalarını topluluğumuzda sürdürmektedir. Dönem sonu konserleri, TV, radyo kayıtları ve dinletiler gerçekleştiren koromuz ülkemizin birçok kentinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ni başarıyla temsil etmiş ve ayrıca müziğimize besteleriyle, yorumlarıyla ve araştırmalarıyla çok önemli katkılarda bulunmuş değerli sanatçılarımızı da üniversitemizde ağırlayarak onları; eserleri ve yorumlarıyla Türk Müziği severlerle buluşturmuştur.
Topluluğumuzun amacı, üniversite ortamına yaraşır çalışmalarla, araştırmalarla, konuk sanatçılar ve grupların da katıldığı paneller ve konserlerle öz müziğimizi en iyi şekilde öğretmek, sevdirmek, yeni ve kalıcı dostlukların temelini atmak, yurt içinde ve yurt dışında müziğimizi ve ODTÜ'yü en iyi şekilde temsil etmektir.