top of page
ktmt-panora-2.jpg

BİNAMIZ

Barakadan Taraçaya

Topluluğumuz 1967’den bu yana çalışmalarını Üniversite Rektörlüğü’nün desteğiyle farklı yerlerde ve çoğu kez Türk Halk Bilimi Topluluğu (THBT) ile yan yana sürdürmüştür.

Kuruluş yıllarında topluluk çalışmalarına şimdiki Elektrik Mühendisliği Yüksek Gerilim Laboratuarının yerinde bulunan barakada başlanmış, daha sonra Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün yerinde bulunan ve THBT ile paylaşılan barakada yer alan salon da devam etmiştir. Belli bir dönemde aynı bölgede ayrı bir baraka kullanılsa da sonrasında yine aynı mekân kullanılmıştır. Uzun süre topluluk çalışmalarında kullanılan binanın 1990 yılında yıkılmasının ardından 1990-91 akademik yılından başlayarak topluluğumuz uzun süre çalışmalarını ODTÜ Kütüphanesi'nin altında yer alan Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü'ne ait koro odasında sürdürmüştür


Bu dönemde topluluğumuz kendisine ait bir çalışma ortamına sahip olamamanın sıkıntısını çekmiş, koro odasının müsait olmadığı zamanlarda çeşitli bölüm amfilerinde çalışmak zorunda kalmıştır. 1998 yılında topluluğumuz bir önceki çalışma mekânı olan ve şimdiki binasının karşısında, THBT binasının yanında yer alan “Baraka”sına kavuşmuştur. 9 Mayıs 1998 tarihinde açılışı yapılan Barakamız topluluğun koro çalışmalarının yanı sıra çeşitli enstrüman derslerinin düzenlenmesi ve arşivleme çalışmalarına önemli katkılar sağlamıştır. Topluluğumuzun yerleşmesinden kısa bir süre sonra ODTÜ Rektörlüğü tarafından Baraka’nın bir odası Avrasya Topluluğu’na tahsis edilmiştir.

Topluluğumuz önemli ölçüde uzun süren mekânsızlık sıkıntısından kaynaklanan mezunlarıyla iletişim kopukluğunu gidermek amacıyla 2000 yılında mezunlarına ulaşma çabalarını başlatmış ve bu çabalar sonucunda dönemin Yönetim Kurulu ve topluluğun değişik dönemlerinden bir grup mezunu 2001 yılı sonlarında Dayanışma Kurulu’nu oluşturmuşlardır. Kuruluşundan bu yana topluluğun ilk dönem üyelerinden Yusuf Ata ARIAK başkanlığında çalışmalarını sürdüren Kurul’un gündemine aldığı ilk konulardan birisi topluluğun daha geniş ve tamamıyla kendisine ait bir binaya kavuşması olmuştur.

Dayanışma Kurulu’nun bu konudaki çalışmaları sonucu mezunlarımızın ve bazı önemli Türk Müziği seven dostlarımızın bağışlarıyla ve özellikle de Yusuf Ata ARIAK’ın sınırsız desteğiyle öncelikle ODTÜ Rektörlüğü ile görüşülerek arazi tahsisi sağlanmış, sonrasında Mimarlık Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Namık ERKAL‘ın hazırladığı proje kabul edilerek Eylül 2002’de binamızın temeli atılmıştır.

Tamamen sağlanan bağışlarla ve mezunlarımızın imkânlarıyla yaptırdığımız topluluk binamız 2 yıl sonra konser salonu bölümünün iç detayları dışında tamamlanarak; aynı alandaki barakamızdan yeni binamıza yani taraçaya taşınılmıştır. Binamız 27 Kasım 2004 tarihinde Rektörümüz Prof. Dr. Ural AKBULUT, bestekârlarımız Erol SAYAN, Avni ANIL ve değerli müzik dostlarının katılımıyla gerçekleştiren bir törenle öğrenci ve mezunlarımızın kullanımına açılmış olup, bu tarih binamızın doğum günü olarak anılmakta ve kutlanmaktadır. Böylece, ülkemizin başkentinde çok önemli bir eksiklik olan yüksek düzeyde Türk Müziği derslerinin verildiği bir eğitim merkezi kurma hedefinin de somut bir adımı atılmıştır.

İki kat ve yaklaşık 500 m2 alandan oluşan binamızda, açılış tarihten itibaren tüm çalışmalar, müzik etkinlikleri ve enstrüman dersleriyle, tüm alanlar etkinliklerle doldurulmuş ve şu anda bazı çalışmalar için yer bulabilme sorunuyla karşılaşılmıştır.

Aynı bölgede bir Türk Müziği obası oluşturulmuş ve yine kendi binalarını yapan THBT’nin mezunları ve Dayanışma Kurulumuz ile ODTÜ Rektörlüğü arasında bu binaların sadece topluluk amaçları dahilinde kullanılmasına yönelik bir protokol imzalanmış ve topluluk binamızın geleceği de güvence altına alınmıştır.

bottom of page